‘Simon Commission’ came to India for the first time ? Download OPSC MCQ PDF

6 mins read

‘Simon Commission’ came to India for the first time ? Download OPSC MCQ PDF

1. Gandhara style of art flourished in the following times
(1) At the time of the Kushans
(2) At the time of the Guptas
(3) At the time of Akbar
(4) At the time of the Mauryans
Ans: (1)

2. Tipu Sultan made his capital
(1) in Sri Rangapattam
(2) in Mysore
(3) in Bangalore
(4) in Coimbatore
Ans: (1)

3. Jantar-Mantar was built by
(1) Akbar
(2) Shahjahan
(3) Shivaji
(4) Maharaja Jai ​​Singh
Ans: (4)

4. Queen Victoria was appointed the Empress of India.
(1) In 1858
(2) In 1876
(3) In 1877
(4) In 1885
Ans: (1)

5. Who did Mahatma Gandhi consider as his political teacher?
(1) Rabindranath Tagore
(2) Madan Mohan Malaviya
(3) Dada Bhai Naoroji
(4) Gopal Krishna Gokhale
Ans: (4)

6. ‘Simon Commission’ came to India for the first time
(1) in 1926
(2) in 1928
(3) in 1939
(4) in 1942
Ans: (2)

7. In which year did the Congress Party pass the resolution of ‘Purna Swaraj’?
(1) 1930
(2) 1929
(3) 1917
(4) 1911
Ans: (2)

8. The year 1919 is related to Indian history.
(1) Changing of capital from Calcutta to Delhi
(2) Jallianwala Bagh tragedy
(3) Bengal Partition
(4) Khilafat Movement
Ans: (2)

9. ‘Vande Mataram’ song was composed by
(1) Bankim Chandra Chatterjee
(2) Sarojini Naidu
(3) Rabindranath Tagore
(4) Jaishankar Prasad
Ans: (1)

10. Who led the separate state movement of Pakistan?
(1) Aga Khan
(2) Nawab Salimullah
(3) Liaquat Ali Khan
(4) Mohammad Ali Jinnah
Ans: (4)

11. When was the Indian National Congress established?
(1) 1852
(2) 1884
(3) 1870
(4) 1885
Ans: (4)

12. Which famous Indian leader became known as ‘Seemant Gandhi’?
(1) Khan Abdul Ghaffar Khan
(2) Abul Kalam Azad
(3) Netaji Subhash Chandra Bose
(4) Mohammad Ali Jinnah
Ans: (1)

13. Munda tribes are mostly inhabited
(1) in Madhya Pradesh
(2) in Uttar Pradesh
(3) in Assam
(4) in Bihar
Ans: (4)

14. Lakshadweep island is located
(1) South West. In India
(2) In South India
(3) In South Eastern India
(4) Pt.
Ans: (1) In eastern India near Bengal

15. Iron ore is not available in the following Indian state.
(1) in Bihar
(2) in Madhya Pradesh
(3) in Odisha
(4) in Punjab
Ans: (4)

16. The largest oil exporting country is
(1) Algeria
(2) Iran
(3) Nigeria
(4) Saudi Arabia
Ans: (4)

17. What is the distance between the two tracks of the ‘big line’?
(1) 61/2 ft
(2) 5 1/2 ft
(3) 5 ft
(4) 41/2 ft
Ans: (2)

18. Is Nicholas Copernicus famous?
(1) For the invention of the telescope
(2) To tell that the planets revolve around the Sun and not to discover the Earth’s
(3) Calculus
(4) To study the human body operationally for
Ans: (2)

19. ‘Gobi Desert’ is
(1) in China
(2) in West Africa
(3) in southern Australia
(4) in South America
Ans: (1)

20. The state of Bihar is situated between the following longitudes.
(1) About 84o East to 88o East
(2) About 80o East to 84o East
(3) About 80o East to 88o East
(4) None of these
Ans: (1)

21. The Seine River flows through which city?
(1) From London
(2) From Paris
(3) From Rome
(4) From Frankfurt
Ans: (2)

22. Suez Canal connects
(1) Mediterranean Sea to Red Sea
(2) Mediterranean Sea to Caspian Sea
(3) Red Sea to Indian Ocean
(4) None of these
Ans: (1)

23. ‘Ozon Layer’ states ─
(1) Atmospheric position of Antarctica
(2) A modern discovery made on Saturn
(3) Layer about 10-20 kilometers below Earth’s surface
(4) Earth Atmosphere layer 15-20 km above the surface of
Ans: (4)

24. Which place is closest to the center of the Earth at sea level?
(1) North Pole
(2) Tropic of Capricorn
(3) Tropic of Cancer
(4) equator
Ans: (1)

25. Esperanto is
(1) the highest mountain of Latin America
(2) the port city of Spain
(3) the name of a game
(4) an artificial language created to serve as the world language
Ans: ( 4)

26. Which are the main languages ​​spoken in Switzerland?
(1) German only
(2) French only
(3) German and French only
(4) German ‚French and Italian
Ans: (4)

27. Which statement is false?
(1) The candidate for the post of President should be at least 35 years old
(2) The Vice-President is the Chairman of the Rajya Sabha
(3) The Vice President is elected by the President of India
(4) The First President of India Dr. Rajendra Prasad was
Ans: (3)

28. If there is any dispute in the election of the President of India, then that dispute can be referred.
(1) To the Advocate General of India
(2) To the Parliament
(3) To the Supreme Court of India
(4) None of these
Ans: (3)

29. The Constitution of India does not empower the President of India.
(1) Appointment of Prime Minister
(2) Appointment of Chief Minister of States
(3) To be the supreme commander of Defense Forces.
(4) Emergency situation applicable in any part of the country. to
Ans: (2)

30. If a ‘Money Bill’ is approved by the Lok Sabha, the Rajya Sabha can stop it as much as possible
(1) up to 6 months
(2) up to 4 months
(3) up to 1 month
(4) 14 days
Ans. : (4)

31. Bill can be brought for amendment of Indian Constitution
(1) Only in Lok Sabha
(2) Only in Rajya Sabha
(3) Either in Lok Sabha or in Rajya Sabha
(4) Supreme Court of India
Ans: (3 )

32. Which of the following High Courts is for more than one State / Union Territory?
(1) Allahabad
(2) Delhi
(3) Guwahati
(4) Maharashtra
Ans: (3)

33. What is Sanctioned Strength of Supreme Court of India?
(1) 24
(2) 20
(3) 18
(4) 9
Ans: (1)

34. First Amendment Act Bill was brought for Indian Constitution
(1) in 1950
(2) in 1951
(3) in 1955
(4) in
1958Ans: (2)

DOWNLOAD PDF HERE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

OSSC Junior Librarian Recruitment 2021 Apply Now –

Next Story

Atomic Structure-1

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in