Radioactivity & Nuclear Chemistry-2

9 mins read

42. The radiation that can penetrate deepest in our body
(A) UV-radiation
(B) Alpha-particles
(C) -particles
(D) Gamma-particles
Ans. (D)

43. The isotope of Uranium used [in atomic reactors is
(A) U235 (B) U236
(C) U237 (D) U232
Ans. (A)

44. Which of the following can be used to absorb neutrons to control the chain rection during nuclear fission?
(A) Boron
(B) Heavy water
(C) Uranium
(D) Plutonium
Ans. (A)

45. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactors?
(A) Thorium
(B) Graphite
(C) Cesium
(D) Radium
Ans. (B)
.
46. Which of the following Radiations, is not emitted during radioactivity?
(A)  rays (B)  rays
(C)  rays (D) Cathode rays
Ans. (D)

47. Which of the following has the minimum penetrating power?
(A)  – ray (B)  – ray
(C)  – ray (D)  – ray
Ans. (A)

48. U-235 belongs to which member of series?
(A) Thorium series (B) Actinium series
(C) Uranium series (D) Neptunium series
Ans. (B)

49. Loss of a – particle is equivalent to
(A) Increase of one proton only
(B) Decrease of one neutron only
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans. (C)

.
50. Isobar of a nuclide is formed by :
(A) one-emission (B) one-emission
(C) emission (D) emission.
Ans. (B)

51. An element X loses  and two  particles in three successive stages. The resulting element
will be:
(A) an Isobar of X
(B) an Isotope of X
(C) X itself
(D) an Isotone of X
Ans. (B)

52. Which of the following element belongs to 4n series ?
(A) Pb-206 (B) Pb-207
(C) Pb-208 (D) Bi-209
Ans. (C)

53. Nuclear reactors are based on :
(A) Nuclear fission
(B) Natural radioactivity
(C) Nuclear fusion
(D) Spontaneous chemical reaction
Ans. (A)

54. Which of the following is a thermonuclear reaction ?
(A) 92U238 + 0n1  93Np239 + –1e0
(B) 41H1  2He4 + 2 +1e0
(C) 92U238 + 6C12  98Cf246 + 40n1
(D) 13Al27 + 2He4  15P30 + 0n1
Ans. (B)

55. In a nuclear reactor heavy water is to :
(A) Transfer the heat from the reactor
(B) Provide high speed neutrons for fission reaction
(C) Reduce the speed of fast moving neutrons
(D) Increase the speed of neutrons.
Ans. (C)

56. Which one of the following takes place during a nuclear fusion?
(A) A heavy nucleus bombarded by neutrons breaks up
(B) A heavy nucleus breaks up spontaneously
(C) Two light nuclei combine to form a heavy nucleus
(D) A light nucleus breaks up spontaneously
Ans. (C)

57. The energy of the Sun is mainly due to
(A) Nuclear fission
(B) Radioactivity
(C) Heat
(D) Nuclear fusion
Ans. (D)

58. The source of enormous energy of Sun is :
(A) Fission of uranium
(B) Fusion of hydrogen nuclei to form helium nucleus.
(C) Fusion of deuterium and tritium
(D) Fission of tritium to form helium.
Ans. (B)

59. The radiant energy of Sun is due to :
(A) Disintegration
(B) Nuclear fission
(C) Nuclear fusion
(D) Combustion.
Ans. (C)

60. Nuclear fusion is the source of energy in :
(A) Atomic bomb
(B) Hydrogen bomb
(C) The Sun
(D) The Moon.
Ans. (C)

61. The First Time atomic bomb was released at–
(A) Nagasaki
(B) Hiroshima
(C) Tokyo
(D) Hongkong
Ans. (B)

62. Hydrogen Bomb is based upon the Principle of–
(A) Controlled Nuclear Fission
(B) Uncontrolled Nuclear Fission
(C) Controlled Nuclear Fusion
(D) Uncontrolled Nuclear Fusion
Ans. (D)

63. How many countries explode the atom bomb before India?
(A) 5 (B) 4
(C) 6 (D) 3
Ans. (A)

64. Who developed Hydrogen Bomb?
(A) Wernher Von Braun
(B) J. Robert Oppen Heimer
(C) Edward Teller
(D) Samuel Cohen
Ans. (C)

65. Who developed atom bomb?
(A) Warner Wan Bron
(B) J. Robert Openheimer
(C) Edward Taylor
(D) Samuel Koehen
Ans. (B)

66. Atomic explosion is triggered by
(A) Thermo nuclear reaction
(B) Chemical reaction
(C) Controlled chain reaction
(D) Uncontrolled chain reaction
Ans. (D)

67. What were the names of Atom Bombs dropped on Japan?
(A) Little Boy & Fat Man
(B) Little Man & Fat Boy
(C) Little Girl & Fat Woman
(D) Little Woman & Fat Girl
Ans. (A)

68. Nuclear bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki during the________.
(A) World War I (B) Asian War I
(C) Gulf War II (D) World War II
Ans. (D)

69. The fissile material commonly used in atomic bomb is (are) :
(A) 92U235 (B) 92U238
(C) 94Pu239 (D) 90Th232
Ans. (A)

70. Atom bomb is based on :
(A) Nuclear fusion
(B) Nuclear fission
(C) Induced radioactivity
(D) Disintegration
Ans. (B)

71. The radio-active element used in heart pacemakers is
(A) Uranium
(B) Deuterium
(C) Plutonium
(D) Radium
Ans. (C)

72. Which of the following Isotope is used in the production of Nuclear Energy?
(A) U-239 (B) U-235
(C) U-238 (D) U-236
Ans. (B)

73. Tritium is an Isotope of –
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Phosphorous
(D) Nitrogen
Ans. (B)

74. Find the odd one out of following?
(A) Trombay
(B) Tarapur
(C) Kalpakkam
(D) Narora
Ans. (A)

75. In the treatment of skin disease the radioactive isotope used is–
(A) Lead
(B) Cobalt
(C) Phosphorous
(D) Iodine
Ans. (C)

76. Curie point is the temperature at which–
(A) Matter becomes radioactive
(B) Metal looses Magnetic Properties
(C) Metal looses conductivity
(D) Transmutation of Metal occours
Ans. (B)

77. What is the name of the system, which uses radioactivity to decide the period of materials of-pre-historic period?
(A) Radium dating
(B) Uranium dating
(C) Carbon dating
(D) Deuterium dating
Ans. (C)

78. The proper rays for radio carbon dating are :
(A) UV rays
(B) IR rays
(C) Cosmic rays
(D) X-rays.
Ans. (C)

79. For which purpose is Radiocarbon dating technique is used?
(A) To estimate soil contamination
(B) To estimate the amount of water in fossils
(C) To estimate the age of fossils
(D) To estimate the quality of soil
Ans. (C)

80. Which of the following reaction is the main cause of energy radiated from Sun?
(A) Nuclear fission
(B) Nuclear fusion
(C) Chemical reaction
(D) Diffusion reaction
Ans. (B)

81. Which of the following is used as control rods in Atomic reactor?
(A) Sodium
(B) Uranium
(C) Graphite
(D) Boron
Ans. (D)

82. Which of the following is used as coolant in Atomic reactor?
(A) Water
(B) Uranium
(C) Graphite
(D) Boron
Ans. (A)

83. Which of the following is used as moderator in atomic reactor?
(A) Sodium (B) Uranium
(C) Graphite (D) Boron
Ans. (C)

84. Which of the following is a characteristic of an exothermic reaction?
(A) Release of heat
(B) Absorption of heat
(C) Doesn’t involve any change in temperature
(D) None of the option is correct
Ans. (A)

85. What is an endothermic reaction?
(A) Reaction in which heat is released.
(B) Reaction in which heat is absorbed.
(C) Reaction in which neither heat is released nor absorbed.
(D) None of these.
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Radioactivity & Nuclear Chemistry-1

Next Story

Redox Reactions

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in