Radioactivity & Nuclear Chemistry-1

7 mins read

1. Radioactivity is the fission of –
(A) Nucleus
(B) Ion
(C) Atom
(D) Molecule
Ans. (A)

2. What is the unit of the physical quantity, Radio Activity?
(A) Radian
(B) Becquerel
(C) Steradian
(D) Kelvin
Ans. (B)

3. Phenomenon of Radioactivity was discovered by –
(A) Becquerel
(B) Rutherford
(C) Curle
(D) Suri
Ans. (A)

4. Radioactive decay of Uranium resulted the formation of final product–
(A) Radium
(B) Thorium
(C) Polonium
(D) Lead
Ans. (D)

5. In India Nuclear Weapon was tested at –
(A) Shri Hari Kota
(B) Bangalore
(C) Pokhran
(D) Kanchipuram
Ans. (C)

6. Radioactivity is Measured by –
(A) Calorimeter
(B) Polarimeter
(C) Barometer
(D) Geiger – Muller counter
Ans. (D)

7. Which one of the following is not a radioactive element?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Plutonium
(D) Zirconium
Ans. (D)

8. The most suitable unit to express the nuclear radius is–
(A) Fermi
(B) Angstrom
(C) Micron
(D) Nanometer
Ans. (A)

9. The electron emitted in beta radiation originates from–
(A) Inner orbits of atoms
(B) Free electrons existing in nuclei
(C) Decay of a neutron in a nuclei
(D) Photon escaping from the nucleus.
Ans. (C)

10. Which one of the following element does not show radioactivity?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Aluminium
(D) Polonium
Ans. (C)

11. Radioactive Noble Gas is–
(A) Xe (B) He
(C) Ne (D) Rn
Ans. (D)

12. There is no change in radioactive element (Mass or charge) during –
(A) Gamma emission
(B) Oxidation
(C) Alpha emission
(D) Beta emission
Ans. (A)

13. Which of the following is a radioactive element?
(A) Cobalt
(B) Uranium
(C) Argon
(D) Chromium
Ans. (B)

14.Which one of the following is radioactive?
(A) Cesium
(B) Platinum
(C) Strontium
(D) Thorium
Ans. (D)

15. Which one of the following is not a radio-active element?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Radium
(D) Cadmium
Ans. (D)

16. Radioactive samples are stored in lead boxes. Lead is used because it is:
(A) Heavy
(B) Strong
(C) Good absorber
(D) Bad conductor
Ans. (C)

17. The nuclear forces are –
(A) Charge independent
(B) Spin independent
(C) Charge symmetric
(D) Long range.
Ans. (A)

18. The lightest radioactive element is
(A) Deuterium
(B) Polonium
(C) Tritium
(D) Uranium

19. An element that does not occur in nature but can be produced artificially is
(A) Thorium
(B) Radium
(C) Plutonium
(D) Uranium
Ans. (C)

20. Which of the following is a radioactive element?
(A) Cobalt
(B) Uranium
(C) Argon
(D) Chromium
Ans. (B)

21. Radioactive elements emit:
(A) Radiowaves
(B) Infrared waves
(C) Ultraviolet waves
(D) ,  and  radiations
Ans. (D)

22. Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala?
(A) Plutonium
(B) Zinc
(C) Thorium
(D) Radium
Ans. (C)

23. Which of the following elements is not radioactive?
(A) Radium
(B) Plutonium
(C) Zirconium
(D) Uranium
Ans. (C)

24. Which of the following elements does not exhibit natural radioactivity?
(A) Uranium
(B) Thorium
(C) Aluminium
(D) Polonium
Ans. (C)

25. The unstability of a nucleus is due to :
(A) Higher electron-to-proton ratio
(B) High neutron-to-proton ratio
(C) Low electron-to-proton ratio
(D) Low neutron-to-electron ratio.
Ans. (B)

26. Which of the following nuclei is unstable ?
(A) 5B10
(B) 4Be10
(C) 7N14
(D) 8O16
Ans. (B)

27. A radioisotope will emit :
(A) -and -particles simultaneously.
(B) -and -rays simultaneously.
(C) -and -rays simultaneously
(D) -or -rays and then -rays.
Ans. (D)

28. Unstab le substances exh ib it higher radioactivity due to :
(A) Low p/n ratio
(B) High p/n ratio
(C) p/n = 1
(D) None of these
Ans. (A)

29. Which among the following is false about alphas particles ?
(A) They have high ionizing power
(B) They have high penetrating power
(C) They have high kinetic energy
(D) They are positively charged helium nuclei
Ans. (B)

30. Which type of reaction produces the most harmful radiation?
(A) Fusion
(B) Fission
(C) Chemical reaction
(D) Photo Chemical
Ans. (B)

31. The element which is commonly used in nuclear reactor for producing electricity in nuclear fission is
(A) Radium
(B) Plutonium
(C) Uranium
(D) Deuterium
Ans. (C)

32. High amount of energy is released in the explosion of atomic bomb is due to–
(A) Conversion of Mass into energy
(B) Conversion of Chemical Energy into thermal energy.
(C) Conversion of Mechanical energy into nuclear energy
(D) Conversion of neutrons into Protons
Ans. (A)

33. Nuclear Power Reactor acts on the Principle of–
(A) Fission
(B) Fusion
(C) Thermal Heating
(D) Combined Effect of all three given above
Ans. (A)

34. Name the particle that is most essential to continue the chain reaction during the fission of Uranium-
(A) Electron
(B) Proton
(C) Neutron
(D) Positron
Ans. (C)

35. Who Invented the nuclear reactor?
(A) Enrico Fermi
(B) Adolf Gaston Eugen Fick
(C) Sandford Fleming
(D) Benoit Fourneyron
Ans. (A)

36. The two elements which are used to absorb the neutrons in nuclear fission during chain reaction –
(A) Boron and Cadmium
(B) Boron and Plutonium
(C) Cadmium and Uranium
(D) Uranium and Boron
Ans. (A)

37. Graphite is used as a………… in nuclear reactors.
(A) Fuel
(B) Lubricant
(C) Moderator
(D) Electric Insulator
Ans. (C)

38. Which one of the following used as a moderator in nuclear reactor?
(A) Uranium (B) Radium
(C) Thorium (D) Graphite
Ans. (D)

39. Heavy water used as a coolant in nuclear reactor. Heavy Water is:
(A) Water rich in Minerals
(B) Ozonised water
(C) Water containing Minerals of Heavy metals
(D) Water containing heavy Isotopes of Hydrogen atom
Ans. (D)

40. In nuclear reactor, Neutrons are slowdown by the–
(A) Fissionable Product
(B) Moderator
(C) Controlling rod
(D) Coolant system
Ans. (B)

41. Alpha particles are ___________.
(A) Twice the mass of beta particles
(B) Negatively charged
(C) Just like helium nuclei
(D) Lower in ionizing power as compared to gamma rays
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Atomic Structure- 4

Next Story

Radioactivity & Nuclear Chemistry-2

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in