Organic chemistry

7 mins read

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in aircrafts?
(A) Propyl alcohol
(B) Dimethyl alcohol
(C) Ethyl alcohol
(D) Methyl alcohol
Ans. (C)

2. Power alcohol is a mixture of 20% Alcohol and 80% petrol. 2. Ethane gas has a slightly ______ taste.
(A) Sweet
(B) Bitter
(C) Sour
(D) Salty
Ans. (A)

3. The Chemical formula of Urea is
(A) (NH)2CO2
(B) (NH)CO
(C) (NH)2CO
(D) (NH2)2CO
Ans. (D)

4. Alkenes were earlier known as ______.
(A) Paraffins
(B) Titoffins
(C) Olefins
(D) Meloffins
Ans. (C)

5. Decane has how many hydrogen atoms?
(A) 22
(B) 33
(C) 11
(D) 44
Ans. (A)

6. Carcinogenic chemicals cause
(A) Heart diseases
(B) Diabetes
(C) Cancer
(D) Asthma
Ans. (C)

7. Aromatic hydrocarbons contain at least ____benzene like ring in their molecules.
(A) Four
(B) Three
(C) Two
(D) One
Ans. (D)

8. Pentane has ____ structural isomers.
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans. (C)

9. What is used to prevent freezing of fuel in space crafts ?
(A) Benzene
(B) Glycol
(C) Acetylene
(D) Ester
Ans. (B)

10. Which among the following is used to generate light, to weld metals?
(A) Ethylene
(B) Acetylene
(C) Glycol
(D) Oxalic acid
Ans. (B)

11. _________ gets converted to phosgene, when exposed to sunlight.
(A) Chloroform
(B) Acetone
(C) Benzene
(D) Propylene
Ans. (A)

12. Who discovered benzene?
(A) Hal Anger
(B) Michael Faraday
(C) Bruce Ames
(D) Nicolas Appert
Ans. (B)

13. What is wood spirit?
(A) Methyl Alcohol
(B) Ethyl Alcohol
(C) Butyl Alcohol
(D) Propyl Alcohol
Ans. (A)

14. The compound that has least value for octane number is–
(A) N-Heptane
(B) 2-Methyl heptane
(C) Iso-octane
D) 2,2-dimethyl Hexane
Ans. (A)

15. Chloroform can be used as –
(A) Analgesic
(B) Anaesthetic
(C) Antimalarial
(D) Antibiotic
Ans. (B)

16. The process of conversion of sugar into Alcohol is known as–
(A) Fermentation
(B) Respiration
(C) Photosynthesis
(D) Excretion
Ans. (A)

17. Denatured spirit or denatured alcohol is mixed with–
(A) Petrol
(B) Kerosene
(C) Water
(D) Pyridine
Ans. (D)

18. The chief source of naphthalene is –
(A) Coaltar
(B) Diesel
(C)Charcoal
D) Camphor
Ans. (A)

19. Formalin is an aqueous solution of –
(A) Methanal
(B) Ethanol
(C) Fructose
(D) Nitric acid
Ans. (A)

20. Isomer of ethyl alcohol is –
(A) Dimethyl ether
(B) Diethyl ether
(C) Acetone
(D) Methylethyl ether.
Ans. (A)

21. Fermentation of starch gives –
(A) Ethanol
(B) Ethanal
(C) Methanal
D) Methanol
Ans. (A)

22. Which one of the following is a Heterocyclic compound?
(A) Benzene
(B) Anthracene
(C) Naphthalene
(D) Furan
Ans.(D)

23. Bagasse is used in the manufacturing of–
(A) Paper
(B) Plastic
(C) Paint
(D) Varnish
Ans. (A)

24. Aluminium carbide (Al4C3) on hydrolysis gives–
(A) CH4
(B) C2H6
(C) C2H4
D) C2H2
Ans.(A)

25. Which of the following gas is used for the artificial ripening of Fruits? Or Which gas is used for th
artificial ripening of Green Fruits?
(A) Ethyne
(B) Ethylene
(C) Ethane
(D) Methane
Ans. (B)

26. Ethanol containing 5% water is known as
(A) Rectified spirit
(B) Absolute alcohol
(C) dilute alcohol
(D) Power alchol
Ans. (A)

27. Which of the following is used as a test for aliphatic primary amines?
(A) Pollen’s test
(B) Fehling’s test
(C) Isocyanide test
(D) Azodye test
Ans. (C)

28. The gas that usually cause explosion in coal mines is–
(A) Hydrogen
(B) Carbon Monoxide
(C) Air
(D) Methane
ans(D)

29. The temperature of oxy–acetylene flame is around–
(A) 2800ºC
(B) 3200ºC
(C) 4000ºC
(D) 1500ºC
Ans. (B)

30. The correct order of increasing basic strength in aqueous solutions is
(A) NH3 < CH3NH2 < (CH3) 2NH (B) CH3NH2 < (CH3)NH < NH3 (C) CH3NH2 < NH3 < (CH3) 2NH (D) (CH3)2NH < NH3< CH3NH2 Ans. (A) 31. Production of alcohol from organic compounds by micro-organism is known as– (A) Anaerobic respiration (B) Aerobic respiration (C) Combustion (D)Fermentation Ans. (D) 32. The pair of compounds used as anaesthetic in medicine is– (A) Nitrous oxide, Chloroform (B) Chloroform and Nitrogen Dioxide (C) Nitrogen Dioxide and ether (D) Ether and Ammonia Ans. (A) 33. Which one of the following is the constituent of teargas? (A) Ethane (B) Ether (C) Ethanol (D) Chloropicrin Ans. (D) 34. Chemical name of Gammahexane is– (A) Toluene (B) Chlorobenzene (C) Aniline (D) Benzene Hexa Chloride Ans. (D) 35. Which of the following known as 'Marsh gas'? (A) CO (B) CO2 (C) CH4 (D) H2 Ans. (C) 36. What is Baeyer’s reagent? (A) Bromine water (B) Acidic Potassium Permanganate (C) Hydrogen peroxide (D) Alkaline Potassium Permanganate Ans. (D) 37. Which one of the following reacts with Fehling’s solution? (A) HCHO (B) C2H5OH (C) CH3COOH (D) CH3COCH3 Ans. (A) 38. The most extensive use of molasses after fermentation is to produce (A) Methanol (B) Sugar (C) Ethanol (D) Sugarcane Ans. (C) 39. Which organism is responsible for alcohol fermentation? (A) Chlorella (B) Yeast (C) Agaricus (D) Puccinia Ans. (B) 40. During fermentation of sugar, the compound which is always formed is (A) Methyl Alcohol (B) Ethyl Alcohol (C) Acetic Acid (D) Ethylene Ans. (B) 41. What are Aldehydes ? (A) Mild oxidising agents (B) Strong oxidising agents (C) Strong reducing agents (D) Mild reducing agents Ans. (C) 42. A lcoho l obtained by the process of Saponification is – (A) Ethyl alcohol (B) Methyl alcohol (C) Wood spirit (D) Glycerol Ans. (D) 43. Which of the following is also known as Carbolic Acid? (A) Phenol (B) Hydroxide (C) Sulphuric Acid (D) Ethanol Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Metals, Non-metals & Semimetals-4

Latest from Blog

Metallurgy-2

42. Which one of the following Metals is used to Heat up the electric iron? (A)