Metals, Non-metals & Semimetals-4

11 mins read

133. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Titanium
(B) Tungsten
(C) Argon
(D) Nickel
Ans. (C)

134. The common name of sulphur is
(A) Freon
(B) Galena
(C) Lime
(D) Brimstone
Ans. (D)

135. The Chemical formula of Aluminium Chloride is _____.
(A) AlCl
(B) AlCl2
(C) AlCl3
(D) Al2Cl3
Ans. (C)

136. The Chemical formula of Ammonium Oxalate is _____.
(A) (NH4)2C2O4
(B) (NHD)2CO4
(C) (NHD)2C2O4
(D) (NHD)2C2O3
Ans. (A)

137. Chemical Formula of Water is _____ .
(A) O2
(B) N2O
(C) NaOH
(D) H2O
Ans. (D)

138. The Chemical formula of Ammonium sulphate is
(A) NH4SO4
(B) (NH4) 2SO3
(C) NH4SO3
(D) (NH4)2SO4
Ans. (D)

139. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Platinum
(B) Sodium
(C) Antimony
(D) Krypton
Ans. (D)

140. The common name of Magnesium Sulphat heptahydrate is
(A) Epsom salt
(B) Borax
(C) Gypsum
(D) Lime
Ans. (A)

141. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Helium
(B) Potassium
(C) Tungsten
(D) Sulphur
Ans. (A)

142. The chemical formula of Ammonia is _____ .
(A) NH4+
(B) NH
(C) NH2
(D) NH3
Ans. (D)

143. Who discovered Fullerene (an allotrope of carbon)?
(A) K Scheele
(B) Richard Smalley
(C) Faraday
(D) Heisenberg
Ans. (B)

144. Which of the following is not a Halon gas ?
(A) Methane
(B) Carbon tetra chloride
(C) Iodomethane
D) Bromomethane
Ans. (A)

145. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Tin
(B) Hydrogen
(C) Carbon
(D) Sodium
Ans. (B)

146. The Chemical formula of Ammonium chloride is ___________.
(A) (NH(D)2Cl
(B) NH4Cl3
(C) NH4Cl2
(D) NH4Cl
Ans. (D)

147. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Iron
(B) Nitrogen
(C) Iodine
(D) Lead
Ans.(B)

148. Filament of electric bulb is made of _____.
(A) Magnesium
(B) Lead
(C) Tin
(D) Tungsten
Ans. (D)

149. Chemical formula of Ammonia is _______.
(A) PH3
(B) NO2
(C) AlN
(D) NH3
Ans. (D)

150. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Oxygen
(B) Platinum
(C) Sodium
(D) Tin
Ans. (A)

151. Chemical Formula of Aluminium Nitride is
(A) AN
(B) AlN
(C) AlNi
(D) ANi
Ans. (B)

152. NaHCO3 is chemical formula for ___________.
(A) Borax
(B) Vinegar
(C) Lime
(D) Baking soda
Ans. (D)

153. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Chromium
(B) Hydrogen
(C) Zinc
(D) Silver
Ans. (B)

154. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Boron
(B) Calcium
(C) Neon
(D) Gold
Ans. (C)

155. The Chemical formula of Ammonium nitrate is ___________.
(A) (NHB)2NO3
(B) NH4NO3
(C) NH4(NOC)2
(D) NH2NO3
Ans. (B)

156. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Xenon
(B) Iodine
(C) Barium
(D) Magnesium
Ans. (A)

157. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Titanium
(B) Sulphur
(C) Argon
(D) Zinc
Ans. (C)

158. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Oxygen
(B) Gold
(C) Silver
(D) Manganese
Ans. (A)

159. What is washing soda?
(A) Aluminium bicarbonate
(B) Sodium bicarbonate
(C) Aluminium sulphate
(D) Sodium carbonate
Ans. (D)

160. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Zinc
(B) Titanium
(C) Sulphur
(D) Fluorine
Ans. (D)

161. Which of the following is false?
(A) Hydrogen atom is roughly a third of the mass of tritium
(B) Deuterium is called heavy hydrogen
(C) Deuterium atom has 1 neutron
(D) Protium is the rarest isotope of hydrogen
Ans. (D)

162. Zeolite is
(A) Hydrated ferric oxide
(B) Hydrated sodium aluminium silicate
(C) Sodium hexametaphosphate
(D) Sodium tetraborate
Ans. (B)

163. Helium is added to the oxygen supply of dee sea divers because it is_______
(A) Less poisonous than nitrogen
(B) Lighter than nitrogen
(C) Readily miscible with oxygen
(D) Less soluble in blood than nitrogen at high pressure
Ans. (D)

164. Water is used in a hot water bag because
(A) It is easily available
(B) It has high specific gravity
(C) It has high specific heat
(D) It is a liquid substance
Ans. (C)

165. What is contained in Chlorophyll ?
(A) Sodium
(B) Potassium
(C) Manganese
(D) Magnesium
Ans. (D)

166. What is the product formed when sodium bicarbonate is heated strongly?
(A) Sodium carbonate
(B) Sodium hydroxide
(C) Sodium peroxide
(D) Sodium monoxide
Ans. (A)

167. The most pure form of carbon among the options is
(A) Anthracite
(B) Lampblack
(C) Graphite
(D) Wood Charcoal
Ans. (C)

168. Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by ____.
(A) Bleaching
(B) Oxidation
(C) Adsorption
(D) Reduction
Ans. (C)

169. Silica gel is a
(A) Moisturizer
(B) Flavouring agent
(C) Drying agent
D) Delicious food
Ans. (C)

170. Silver gets corroded due to _______ in air.
(A) Oxygen
(B) Hydrogen sulphide
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrogen
Ans. (B)

171. Which of the metals has the maximum thermal conductivity?
(A) Iron
(B) Aluminium
(C) Silver
(D) Copper
Ans. (C)

172. Which one of the following forms of phosphorous is most reactive?
(A) Black Phosphorous
(B) White Phosphorous
(C) Voilet Phosphorous
(D) Red Phosphorous
Ans. (B)

173. Magnesium is a constituent metal of ______________.
(A) Chlorophyll molecule
(B) DNA
(C) Mitochondria
(D) Ribosomes
Ans. (A)

174. Name the gas used in preparation of bleaching powder
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Chlorine
Ans. (D)

175. Phosphorous is kept in water because
(A) Its ignition temperature is very high
(B) Its ignition temperature is very low
(C) Its critical temperature is high
(D) Its critical temperature is low
Ans. (B)

176. In arc welding Argon is used because of its
(A) Low reactivity with metal
(B) Ability to lower the melting point of the metal
(C) High flammability
(D) High calorific value
Ans. (A)

177. Inert gases are
(A) Miscible with water
(B) Not stable
(C) Chemically unreactive
(D) Chemically very active
Ans. (C)

178. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution?
(A) Diesel
(B) Kerosene
(C) Hydrogen
(D) Coal
Ans. (C)

179. Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?
(A) Mineral Oil
(B) Natural Gas
(C) Uranium
(D) Coal
Ans. (D)

180. The purest form of water in nature is
(A) Rain water
(B) Lake water
(C) River water
(D) Sea water
Ans. (A)

181. Highest percentage of carbon is found in whichform of coal?
(A) Anthracite
(B) Bituminous
(C) Peat
(D) lignite
Ans. (A)

182. Which one of the following is a good electrical conductor?
(A) Graphite
(B) Diamond
(C) Peat
(D) Charcoal
Ans. (A)

183. Which of the following acts as best adsorbent?
(A) Charcoal
(B) Activated Charcoal
(C) Activated Coconut Charcoal
(D) Carbon black
Ans. (C)

184. Which of the following metal has the least melting point?
(A) Gold
(B) Silver
(C) Mercury
(D) Copper
Ans. (C)

185. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Iodine
(B) Lead
(C) Tin
(D) Mercury
Ans. (D)

186. Which is the highest quality of hard coal?
(A) Anthracite
(B) Bituminous
(C) Lignite
(D) Peat
Ans. (A)

187. Which of the following metal is the heaviest?
(A) Iron
(B) Silver
(C) Nickel
(D) Osmium
Ans. (D)

188. Which of the following metal has the lowest density?
(A) Lithium
(B) Iron
(C) Gold
(D) Vanadium
Ans. (A)

189. Which of the following is the most reactive in nature?
(A) Potassium
(B) Calcium
(C) Lead
(D) Copper
Ans. (A)

190. Which of the following is not a property of a metal?
(A) Hardness
(B) Lustrous
(C) Malleability
(D) Poor conductivity of heat
Ans. (D)

191. Which of the following is an Inert gas?
(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Argon
Ans. (D)

192. Which of the following cannot be beaten into Sheets?
(A) Gold
(B) Silver
(C) Potassium
(D) Aluminium
Ans. (C)

193. Magnesium (Mg) + Oxygen (O) = ?
(A) Mg2O
(B) MgO4
(C) O2Mg
(D) MgO
Ans. (D)

194. Metals react with sodium hydroxide to produce ___________.
(A) Oxygen gas
(B) Sodium
(C) Water
(D) Hydrogen gas
Ans. (D)

195. Magnesium oxide (MgO) + Water (H2O) = ?
(A) [Mg(OH )]
(B) [Mg2(OH)]
(C) [Mg(O2H)2]
(D) [Mg(OH)2]
Ans. (D)
.
196. What is formed when Magnesium is burnt?
(A) Baking Soda
(B) Calcium Carbonate
(C) Ash
(D) Vinegar
Ans. (C)

197. The property of metal by which it can be drawn into wires is called _____________.
(A) Malleability
(B) Viscosity
(C) Ductility
(D) Tensile strength
Ans. (C)

198. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called _______________.
(A) Ductility
(B) Malleability
(C) Viscosity
(D) Tensile strength
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Metals, Non-metals & Semimetals-3

Next Story

Organic chemistry

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in

Metallurgy-2

42. Which one of the following Metals is used to Heat up the electric iron? (A)