Metals, Non-metals & Semimetals-3

8 mins read

87. Standard 18 carat Gold sold in the Market is –
(A) 82 parts of gold and 18 parts of Metal
(B) 18 parts of gold and 82 parts other metal
(C) 18 parts gold and 6 parts other metal
(D) 9 parts gold and 15 parts other metal
Ans. (C)

88. Which one of the following is known as the brown coal?
(A) Anthracite
(B) Bituminous
(C) Coke
(D) Lignite
Ans. (D)

89. Which one of the following is not a coal variety?
(A) Bituminous
(B) Lignite
(C) Peat
(D) Dolomite
Ans. (D)

90. Which of the following elements behave chemically both as Metal and a Non-metal?
(A) Argon
(B) Carbon
(C) Xenon
(D) Boron
Ans. (D)

91. Which of the following metal has maximum electrical conductivity?
(A) Copper
(B) Aluminium
(C) Silver
(D) Lead
Ans. (C)

92. Illumination of Metal is caused by the –
(A) High density due to close packing of atoms
(B) Highly Polished
(C) Reflection of Light due to presence of free electrons
(D) Absorption of Light due to presence of sockets.
Ans. (C)

93. Heavy metals got their names because compared to others atoms they have
(A) Higher atomic mass
(B) Higher atomic radii
(C) Higher densities
(D) Higher atomic number
Ans. (C)

94. Which of the following is the most bad conductor?
(A) Iron
(B) Lead
(C) Silver
(D) Gold
Ans. (B)

95. Which metal is protected by the layer of its own oxide?
(A) Silver
(B) Iron
(C) Aluminium
(D) Calcium
Ans. (C)

96. The ore of only two metals that are Non–Silver in colour, they are–
(A) Nickel and zinc
(B) Copper and gold
(C) Palladium and platinum
(D) Sodium and magnesium
Ans. (B)

97. The Soft Silvery Metallic element which ionizes easily when heated or exposed to Light and it present in atomic clocks is–
(A) Californium
(B) Cesium
(C) Calcium
(D) Cerium
Ans. (B)

98. Which one of the following metals cannot be used as an electromagnet?
(A) Iron
(B) Copper
(C) Nickel
(D) Cobalt
Ans. (B)
.
99. Quartz is a type of –
(A) Silicon dioxide
(B) Sodium silicate
(C) Aluminium oxide
(D) Magnesium carbonate
Ans. (A)

100. Which one of the following is used in Pencils?
(A) Charcoal
(B) Graphite
(C) Sulphur
(D) Phosphorus
Ans. (B)

101. In Graphite layers are held together by–
(A) Vander waal forces
(B) Metallic bond
(C) Ionic bond
(D) Covalent bond
Ans. (A)

102. Which one among the following is Lubricant?
(A) Germanium
(B) Sulphur
(C) Graphite
(D) Indium
Ans. (C)

103. Diamond is harder than Graphite because of–
(A) Difference of layers of atom
(B) Tetrahedral structure of diamond
(C) Difference of crystalline structure
(D) None of these
Ans. (C)

104. One carat of Diamond is equal to –
(A) 100 mg
(B) 150 mg
(C) 200 mg
(D) 250 mg
Ans. (C)

105. Which of the following property is generally found in non metals?
(A) Brittleness
(B) Conductivity
(C) Ductility
(D) Malleability
Ans. (A)

106. Fire-Fighting clothes are made from–
(A) Mica
(B) Asbestos
(C) Talc
(D) Steatite
Ans. (B)

107. Fullerene is a newly discovered crystalline carbon allotrope, contains–
(A) 100 C atoms
(B) 80 C atoms
(C) 60 C atoms
(D) 40 C atoms
Ans. (C)

108. Chile saltpeter is the common name of–
(A) Potassium Nitrate
(B) Sodium Nitrate
(C) Sodium Nitrite
(D) Potassium Nitrite
Ans. (B)

109. Which among the following elements is a liquid at room temperature?
(A) Phosphorus
(B) Mercury
(C) Sodium
(D) Aluminium
Ans. (B)

110. Wh ich among the fo llowing is white phosphorus?
(A) P1
(B) P6
(C) P4
D) P5
Ans. (C)

111. Alkali metals can
(A) Be highly unstable at room temperature
(B) Vaporize at room temperature
(C) Easily gain electrons
(D) Easily lose electrons
Ans. (D)

112. Which among the following has the maximum density?
(A) Water
(B) Ice
(C) Ethylene
(D) Acetone
Ans. (A)

113. Who discovered Nitrogen?
(A) Faraday
(B) Heisenberg
(C) Hooke
(D) Rutherford
Ans. (D)

114. Which of the following gases is present in the atmosphere can be detected by its odour ?
(A) Ethane
(B) Sulphur dioxide
(C) Hydrogen
(D) Carbon monoxide
Ans. (B)

115. If water smells bad, then that odour can be removed by adding
(A) Alum
(B) Bleach
(C) Activated carbon
(D) Deactivated nitrogen
Ans. (C)

116. Which of these is not a macronutrient for Plants?
(A) Nitrogen
(B) Phosphorous
(C) Potassium
(D) Chlorine
Ans. (D)

117. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Platinum
(B) Carbon
(C) Cobalt
(D) Krypton
Ans. (D)

118. Why metals conduct electricity ?
(A) Because of low melting point
(B) Because of high tensile strength
(C) Because of free electrons
(D) Because of high atomic density
Ans. (C)

119. Density of water is maximum at ______.
(A) 12 degree celsius
(B) 8 degree celsius
(C) 4 degree celsius
(D) 0 degree celsius
Ans. (C)

120. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Bromine
(B) Zinc
(C) Lead
D) Calcium
Ans. (A)

121. Heavy water is_____.
(A) Monoterium oxide
(B) Polyterium oxide
(C) Deuterium oxide
(D) Trislum oxide
Ans. (C)

122. Solid carbon dioxide is known as ________.
(A) Hypo
(B) Borax
(C) Alum
(D) Dry ice
Ans. (D)

123. Who discovered Oxygen?
(A) Carl Scheele
(B) Hooke
(C) Heisenberg
(D) Williams
Ans. (A)

1772 and Joseph Priestley in 1774 but Priestley is given priority because his work was published first, but it is
not given in options.
124. Which of the following gases is known as Laughing Gas”?
(A) Nitrous oxide
(B) Nitrogen peroxide
(C) Nitrogen
(D) Nitric oxide
Ans. (A)

125. Which of the following statement is false?
(A) Radon is obtained from the decay of radium.
(B) Helium is an inert gas
(C) Xenon is the most reactive among the rare gases
(D) The most abundant rare gas found in the atmosphere is Radon.
Ans. (D)

126. The Chemical formula of Cadmium nitrate is _____.
(A) Cd(NO3)
2 (B) CdNO3
(C) Cd2(NO4C)2
(D) Cd2NO3
Ans. (A)

128. Which of the following elements has the lowest melting point?
(A) Sodium
(B) Tin
(C) Radon
(D) Radium
Ans. (C)

129. Barium loses ____ electrons to achieve noble gas electron configuration.
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans. (B)

130. The common name of sodium tetraborate decahydrate is _____.
(A) Epsom salt
(B) Gypsum
(C) Borax
(D) Galena
Ans. (C)

131. The Chemica l formu la of Ammonium dichromate is _____.
(A) (NH4) 2Cr2O7
(B) (NH4)CrO3
(C) (NH4)Cr2O3
(D) (NH4)
2Cr2O3
Ans. (A)

132. Which gas among the following used as an anaesthetic?
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrous oxide
(D) Nitrogen
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Metals, Non-metals & Semimetals-2

Next Story

Metals, Non-metals & Semimetals-4

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in

Metallurgy-2

42. Which one of the following Metals is used to Heat up the electric iron? (A)