Metals, Non-metals & Semimetals-2

5 mins read

55. Oxygen is a–
(A) Reducing agent
(B) Combustion nourishing
(C) Constituent of all gas
(D) Inflammable gas
Ans. (B)

56. Carbon monoxide is an inflammable gas which one of the following is also inflammable?
(A) Helium
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Hydrogen
Ans. (D)

57. Select the incorrect statement regarding the carbon compounds –
(A) They have low melting and boiling Point
(B) Insoluble in water
(C) These are not easily combustible
(D) They mainly contain carbon and Hydrogen.
Ans. (C)

58. Chemical Name of common salt is–
(A) Sodium chloride
(B) Sodium nitrate
(C) Ammonium chloride
(D) Calcium chloride
Ans. (A)

59. Sodium chloride or Table salt occurs in nature as the mineral:
(A) Sylvite
(B) Talc
(C) Halite
(D) Sphalerite
Ans. (C)

60. Sodium carbonate commonly known as–
(A) Baking soda
(B) Washing soda
(C) Caustic soda
(D) Caustic potash
Ans. (B)

61. Chemical formula of washing soda is–
(A) Na2SO4.10H2O
(B) NaHCO3
(C) Na2CO3.10H2O
(D) Ca(OH)2
Ans. (C)

62. The common name of sodium bicarbonate is _____.
(A) Baking soda
(B) Borax
(C) Bleach
(D) Epsom salt
Ans. (A)

63. Chemical name of baking soda is–
(A) Sodium carbonate
(B) Sodium bicarbonate
(C) Sodium chloride
(D) Sodium nitrate
Ans. (B)

64. What is baking soda?
(A) Aluminium bicarbonat
(B) Sodium isolate
(C) Sodium bicarbonate
(D) Aluminium sulphate
Ans. (C)

65. Mortar is a mixture of water, sand –
(A) Slaked lime
(B) Quick Lime
(C) Lime Stone
(D) Gypsum
Ans. (A)

66. Most commonly bleaching agent is –
(A) Carbon dioxide
(B) Alcohol
(C) Chlorine
D) Sodium Chloride
Ans. (C)

67. Helium gas is filled in the balloon instead of
Hydrogen because its–
(A) Lighter than Hydrogen
(B) More abundant than Hydrogen
(C) Non-Combustible
(D) More stable
Ans. (C)

68. Why Helium gas used in balloons?
(A) Its atomic number is two
(B) Its Lighter than air
(C) It’s one of the constituents of water
(D) It’s a noble gas
Ans. (B)

69. A balloon filled with Helium rises in air because–
(A) Air exerts on upward force on the balloon.
(B) The balloon is weightless
(C) Helium is less dense than air
(D) Helium pushes down the air below the balloon.
Ans. (C)

70. Which gas is filled in balloons?
(A) Hydrogen
(B) Helium
(C) Carbon dioxide
(D) Oxygen
Ans. (B)

71. Which of the following Noble gas can forms compound?
(A) Helium
(B) Argon
(C) Xenon
(D) Krypton
Ans. (C)
.
72. The maximum density of water is at–
(A) 1000C
(B) 00C
(C) 40C
(D) 2730C
Ans. (C)

73. White Phosphorous is placed under the–
(A) Ammonia
(B) Cold water
(C) Alcohol
(D) Kerosene
Ans. (B)

74. Commonly sodium is kept under the–
(A) Alcohol
(B) Water
(C) Ammonia
(D) Kerosene oil
Ans. (D)

75. Which of the following can be used as an anesthetic?
(A) NH3
(B) NO
(C) NO2
(D) N2O
Ans. (D)

76. Dry powder fire extinguisher contains –
(A) Sand
(B) Sand and sodium carbonate
(C) Sand and potassium carbonate
(D) Sand and sodium bicarbonate
Ans. (D)

77. No. of unpaired electron in inert gas is
(A) zero
(B) 8
(C) 4
(D) 18
Ans. (A)

78. Noble gas used in the treatment of cancer is–
(A) Helium
(B) Argon
(C) Krypton
(D) Radon
Ans. (D)

79. Old oil painting becomes black due to the formation of–
(A) Cu2S
(B) PbS
(C) CaS
(D) Na2S
Ans. (B)

80. Which of the follow ing is second most abundant element on the surface of sun beside Hydrogen?
(A) Helium
(B) Neon
(C) Argon
(D) Oxygen
Ans. (A)

81. What is Asbestos?
(A) Calcium magnesium silicate
(B) Alumina
(C) Calcium silicate
(D) Magnesium silicate
Ans. (A)

82. At room temperature, the metal that remains liquid is:
(A) Mercury
(B) Platinum
(C) Lead
(D) Zinc
Ans. (A)

83. If the bullets could not be removed from gunshot injury of a man, it May cause poisoning by–
(A) Mercury
(B) Lead
(C) Iron
(D) Arsenic
Ans. (B)

84. The ratio of pure gold in 18 carat gold is –
(A) 100%
(B) 80%
(C) 75%
(D) 60%
Ans. (C)

85. Purity of gold is expressed in terms of carat. Purest form of gold is–
(A) 24 Carat
(B) 99.6 Carat
(C) 91.6 Carat
(D) 22 Carat
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Metals, Non-metals & Semimetals-1

Next Story

Metals, Non-metals & Semimetals-3

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in

Metallurgy-2

42. Which one of the following Metals is used to Heat up the electric iron? (A)