Metals, Non-metals & Semimetals-1

10 mins read

1. Identify the metal which is Non-toxic in nature–
(A) Gold
(B) Cadmium
(C) Cobalt
(D) Chromium
Ans. (A)

2. Main constituent of liquid bleach is –
(A) Hydrochloric acid
(B) Sodium chloride
(C) Sodium hypochlorate
(D) Sodium hypochlorite
Ans. (D)

3. Caustic Soda is –
(A) Deliquescent
(B) Oxidant
(C) Reductant
(D) Efflorescent
Ans. (A)

4. Which of the following is used in welding broken pieces of iron rails and parts of machine–
(A) Aluminium sulphate
(B) Solder
(C) Aluminium powder
(D) None of these
Ans. (C)

5. Hydrogen sulphide is a–
(A) Colourless, odourless gas
(B) Yellowish gas with pungent odour
(C) Reddish brown gas with fishy odour
(D) Colourless gas with rotten egg smell
Ans. (D)

6. Tip of match stick contains –
(A) Phosphorous penta oxide
(B) White phosphorous
(C) Red phosphorous
(D) Phosphorous trichloride
Ans. (C)

7. Match Stick uses the allotrope of Phosphorous–
(A) Any Phosphorous
(B) Red phosphorous
(C) Black Phosphorous
(D) Purple Phosphorous
Ans. (B)

8. Most abundant inert gas in the atmosphere is
(A) He
(B) Ne
(C) Kr
(D) Ar
Ans. (D)

9. Green colour seen in firework display, is due
to the chloride salt of–
(A) Sodium
B) Calcium
(C) Barium
(D) Strontium
Ans. (C)

10. Which of the following will displace Hydrogen from acids to form salts?
(A) S
(B) Na
(C) Ag (D) P
Ans. (B)

11. Liquid Chemical used for artificial rain or cloud seeding–
(A) Silver iodide (AgI)
(B) Sodium chloride (NaCl)
(C) Dry ice (solid CO2)
(D) All the these
Ans. (D)

12. The inert gas used as beacon Light is –
(A) Krypton
(B) Argon
(C) Helium
(D) Neon
Ans. (D)

13. Hydrogen was discovered by –
(A) Boyle
(B) Charles
(C) Cavendish
D) Priestley
Ans. (C)

14. Gas used in the production of vegetable ghee is–
(A) Hydrogen
(B) Helium
(C) Oxygen
(D) Nitrogen
Ans. (A)

15. Ozone Contains–
(A) Only oxygen
(B) Oxygen and nitrogen
(C) Hydrogen and carbon
(D) Oxygen and carbon
Ans. (A)

16. Ozone is represented as _____.
(A) O3
(B) H2O2
(C) Cl2O
(D) N2O
Ans. (A)

17. A white solid ‘A’ gives off a gas which turns lime water milky. The residue is yellow but turns white on cooling. Now the solid is–
(A) Zinc sulphate
(B) Zinc carbonate
(C) Lead sulphate
(D) Lead carbonate
Ans. (B)

18. Which of the following can not be formed
(A) He+2
(B) He+
(C) He
(D) He2
Ans. (D)

19. Chemical name of bleaching powder is–
(A) Calcium chlorate
(B) Calcium hypochlorite
(C) Calcium chloro hypochlorite
(D) Calcium dichloride
Ans. (B)

20. Which one among the following is used commonly in the dehydration of water?
(A) Bleaching powder
(B) Alum
(C) Borax
(D) Soda powder
Ans. (A)

21. Which one of the following is odd–
(A) Chalk
(B) Slaked lime
(C) Limestone
(D) Marble
Ans. (B)

22. Lime water becomes milky when exposed to air due to the presence of –
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Sulphur dioxide
Ans. (A)

23. Which of the following gas is coloured?
(A) Oxygen
(B) Nitrogen
(C) Chlorine
(D) Hydrogen
Ans. (C)

24. Chemically Lime water is –
(A) Calcium Hydroxide
(B) Sodium Carbonate
(C) Sodium Hydroxide
(D) Calcium carbonate
Ans. (A)

25. Which gas is used as a fire extinguisher?
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide.
(C) Carbon suboxide
(D) Sulphur dioxide
Ans. (A)

26. Mercury is a –
(A) Solid metal
(B) Liquid metal
(C) Solid nonmetal
(D) Liquid nonmetal
Ans. (B)

27. What is dry ice?
(A) Dry ice without water
(B) Benzoic acid
(C) Glacial acetic acid
(D) Solid carbon dioxide
Ans. (D)

28. Diamond does not conduct electricity, because
(A) It’s structure is very compact
(B) It is of crystalline nature
(C) There are only carbon atoms, present in it
(D) No free electrons are present in it
Ans. (D)

29. Charcoal is used in water treatment as a/an–
(A) Solvent
(B) Absorbent
(C) Coagulant
(D) Adsorbent
Ans. (D)

30. The gas which turns into Liquid at the Lowest temperature among the following is–
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Helium
(D) Nitrogen
Ans. (A)

31. Heavy water means–
(A) Water which is used in heavy industries.
(B) Distilled water
(C) Water containing Maximum density
(D) Water containing salts of calcium and Magnesium
Ans. (C)

32. What is the chemical composition of Heavy Water?
(A) H2O
(B) HDO
(C) D2O
(D) H2O2
Ans. (C)

33. Soda water contains –
(A) SO2
(B) NO2
(C) H2
(D) CO2
Ans.(D)

34. Which of the following is used for making smoke bombs?
(A) Sulphur
(B) Phosphorous
(C) Hydrogen
(D) Carbon
Ans. (B)

35. Hydrogen Peroxide is an effective Sterilizing agent. Which one of the following product is
formed when it readily loses active oxygen?
(A) Water
(B) Hydrogen
(C) Ozone
(D) Nascent hydrogen
Ans. (A)

36. In deep see diving, divers use a mixture of gases consisting of oxygen and–
(A) Argon (Ar)
(B) Helium (He)
(C) Helium (He) and nitrogen (N)
(D) Hydrogen (H)
Ans. (C)

37. The Gas dissolved in water that makes it basic is?
(A) Hydrogen
(B) Carbon dioxide
(C) Sulphur dioxide
(D) Ammonia
Ans. (D)

38. Which metal is extracted from Sea water?
(A) Potassium
(B) Aluminium
(C) Magnesium
(D) Beryllium
Ans. (C)

39. Silicone is a Polymer of–
(A) Silicon Tetra Chloride
(B) Dialkyl dichloro silane
(C) Silane
(D) Tetra alkyl silane
Ans. (B)

40. Which one of the following gases mixed oxygen in aqualungs used by divers for the breathing?
(A) Methane
(B) Nitrogen
(C) Helium
(D) Hydrogen
Ans. (C)

41. Which of the oxide is neutral?
(A) CO
(B) SnO2
(C) ZnO
(D) SiO2
Ans. (A)

42. Which of the following oxide is amphoteric in character?
(A) CaO
(B) CO2
(C) SiO2
(D) SnO2
Ans. (D)

43. Which one of the following is a biochemical sediment rock?
(A) Marble
(B) Coal
(C) Granite
(D) Slate
Ans. (B)

44. Which one of the following element is an Example of noble gas?
(A) Nitrogen
(B) Hydrogen
(C) Chlorine
(D) Helium
Ans. (D)

45. Which one of the following is not a form of carbon?
(A) Graphite
(B) Charcoal
(C) Soot
(D) Haematite
Ans. (D)

46. Percentage of Lead in Lead Pencils is –
(A) 0
(B) 31-66
(C) 40
(D) 80
Ans. (A)

47. The material used in the manufacture of Lead pencil is–
(A) Graphite
(B) Lead
(C) Carbon
(D) Mica
Ans. (A)

48. P laster of Paris is made by the Partial dehydration of–
(A) Green vitriol
(B) Blue vitriol
(C) Gypsum salt
(D) Epsom salt
Ans. (C)

49. Which among the following halogens is the most reactive?
(A) Fluorine
(B) Bromine
(C) Iodine
(D) Chlorine
Ans. (A)

50. Non-metal found in Liquid State–
(A) Bromine
(B) Nitrogen
(C) Fluorine
(D) Chlorine
Ans. (A)

51. Which silver salt is used for making film of photography?
(A) Silver bromide
(B) Silver chloride
(C) Silver sulphate
(D) Silver nitrate
Ans. (A)

52. The chemical name of Hypo commonly used in Photography is–
(A) Sodium thiosulphate
(B) Sodium nitrate
(C) Sodium chloride
(D) Silver nitrate
Ans. (A)

53. Silver halides are used in photographic plate because they are–
(A) Oxidised in air
(B) Soluble in Hyposolution
(C) Reduced by Light
(D) Totally coloureless
Ans. (C)

54. Chemically ‘Philosopher Wool’ is a–
(A) Zinc oxide
(B) Calcium oxide
(C) Aluminium oxide
(D) Magnesium
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Metallurgy-2

Next Story

Metals, Non-metals & Semimetals-2

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in

Metallurgy-2

42. Which one of the following Metals is used to Heat up the electric iron? (A)