Metallurgy-2

4 mins read

42. Which one of the following Metals is used to Heat up the electric iron?
(A) Copper
(B) Tungsten
(C) Nichrome
(D) Tin
Ans. (C)

43. Wh ich of the fol lowing is the purest commercial form of Iron?
(A) Pig Iron
(B) Steel
(C) Stainless Steel
(D) Wrought Iron
Ans. (D)

44. Which of the following is purest form of Iron?
(A) Steel
(B) Cast Iron
(C) Wrought Iron
(D) Pig iron
Ans. (C)

45. The Percentage of carbon in cast iron is –
(A) 3 to 5
(B) 0.1 to 0.25
(C) 0.5 to 1.5
(D) 6 to 8
Ans. (A)

46. The Iron ore which contains 72% of Iron is –
(A) Magnetite
(B) Limonite
(C) Haematite
(D) Siderite
Ans. (A)

47. Stainless Steel is an alloy of –
(A) Chromium and Carbon
(B) Chromium and iron
(C) Chromium, carbon and iron
(D) Chromium and iron
Ans. (C)

48. Hard Steel contains –
(A) 2 to 5% of carbon
(B) 0.5 to 1.5% of carbon
(C) 0.1 to 0.4% of carbon
(D) 0.01 to 0.04% of carbon
Ans. (B)

49. The manufacturing of iron from iron-ore involves the process of
(A) Oxidation
(B) Reduction
(C) Electrolysis
(D) Fractional distillation
Ans. (B)

50. The use of Heat treatment of ore that includes smelting and roasting is termed as–
(A) Cry metallurgy
(B) Pyrometallurgy
(C) Electrometallurgy
(D) Hydrometallurgy
Ans. (B)

51. Heating of ore in the absence of air below its melting point is called–
(A) Leaching
(B) Roasting
(C) Smelting
(D) Calcination
Ans. (D)

52. Froth Floatation process is used for the metallurgy of –
(A) Sulphide ore
(B) Oxide ore
(C) Sulphate ore
(D) Chloride ore
Ans. (A)

53. Aluminium can be purified by–
(A) Oxidation
(B) Electrolysis
(C) Ozonolysis
(D) Distillation
Ans. (B)

54. Ultra purification of a metal is done by–
(A) Slugging
(B) Leaching
(C) Zone Melting
(D) Smelting
Ans. (C)

55. Which material is used in the manufacturing of electric heater coil?
(A) Copper
(B) Iron
(C) Nickel
(D) Nichrome
Ans. (D)

56. Which of the following cloth will readily catch fire?
(A) Cotton cloth
(B) Polyester cloth
(C) Acrylic cloth
(D) Nylon cloth
Ans. (A)

57. Which of the following are the main components of stainless steel?
(A) Iron and carbon
(B) Silver
(C) Iron, chromium and nickel
(D) Iron and nickel
Ans. (C)

58. Which of the following pairs is Incorrect?
I. Haematite : Iron
II. Pitchblende : Copper
III. Monazite : Thorium
(A) Only I
(B) Only II
(C) Only I and II
(D) Only I and III
Ans. (B)

59. Which of the following is an ore of Aluminium?
(A) Galena
(B) Cryolite
(C) Cinnabar
(D) Epsom salt
Ans. (B)

60. What are the main components of Brass alloy?
(A) Copper and Zinc
(B) Copper and Strontium
(C) Copper, Zinc and Nickel
(D) Copper and Nickel
Ans. (A)

61. Which of the following is an ore of iron?
(A) Dolomite
(B) Epsom salt
(C) Siderite
(D) Galena
Ans. (C)

62. What are the main components of Bronze alloy?
(A) Copper and Zinc
(B) Copper and Tin
(C) Zinc and Nickel
(D) Aluminium and Nickel
Ans. (B)

63. ________ is made by mixing iron with carbon and metals like chromium, nickel and manganese.
(A) Ship
(B) Stainless steel
(C) Rust
(D) Ozone
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Metallurgy-1

Next Story

Metals, Non-metals & Semimetals-1

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in