Metallurgy-1

6 mins read

1. Major portion of the earth’s crust is mainly constituted by
(A) Oxygen and Iron
(B) Oxygen and Silicon
(C) Silicon and Iron
(D) Silicon and Aluminium
Ans. (B)

2. The most abundant metal in the Earth’s crust is
(A) Zinc
(B) Copper
(C) Aluminium
(D) Iron
Ans. (C)

3. The most abundant element on the earth is–
(A) Calcium
(B) Silicon
(C) Oxygen
(D) Nitrogen
Ans. (C)

4. Bridgmanite is
(A) A bridge on the river Thames
(B) Name of a game
(C) Earth’s most abundant mineral
(D) Name of a music
Ans. (C)

5. Which of the following metal is found in Free State?
(A) Copper
(B) Iron
(C) Tin
(D) Lead
Ans. (A)

6. Which of the following metal is found in free state in nature?
(A) Aluminium
(B) Gold
(C) Iron
(D) Lead
Ans. (B)

7. Haematite is an ore/mineral of
(A) Zinc
(B) Iron
(C) Lead
(D) Manganese
Ans. (B)

8. Chromite is an ore/mineral of
(A) Zinc
(B) Uranium
(C) Titanium
(D) Chromium
Ans. (D)

9. Turquoise is an ore/mineral of
(A) Copper
(B) Manganese
(C) Mercury
(D) Tin
Ans. (A)

10. Malachite is an ore/mineral of
(A) Lead
(B) Manganese
(C) Mercury
(D) Copper
Ans. (D)

11. Sphalerite is an ore/mineral of
(A) Mercury
(B) Molybdenum
(C) Zinc
(D) Silver
Ans. (C)

12. Carnotite is an ore/mineral of
(A) Beryllium
(B) Chromium
(C) Uranium
(D) Copper
Ans. (C)
.
13. Manganite is an ore/mineral of
(A) Beryllium
(B) Chromium
(C) Manganese
(D) Copper
Ans. (C)

14. Cinnabar is an ore/mineral of
(A) Lead
(B) Manganese
(C) Molybdenum
(D) Mercury
Ans. (D)

15. Molybdenite is an ore/mineral of
(A) Molybdenum
(B) Nickel
(C) Silver
D) Tin
Ans. (A)

16. Magnetite is an ore/mineral of
(A) Beryllium
(B) Chromium
(C) Iron
(D) Lead
Ans.(C)

17. Beryl is an ore/mineral of
(A) Nickel
(B) Beryllium
(C) Lead
(D) Tin
Ans. (B)

18. The common name of Lead (II) Sulphide is
(A) Borax
(B) Epsom salt
(C) Galena
(D) Brimstone
Ans. (C)

19. Pyrolusite is an ore/mineral of ___________.
(A) Mercury
(B) Manganese
(C) Molybdenum
(D) Lead
Ans. (B)

20. Ilmenite is an ore/mineral of _________.
(A) Titanium
(B) Copper
(C) Lead
(D) Manganese
Ans. (A)

21. Uraninite is an ore/mineral of _______.
(A) Zinc
(B) Uranium
(C) Titanium
(D) Aluminium
Ans. (B)

22. Aluminium is extracted from –
(A) Mica
(B) Copper
(C) Bauxite
(D) Gold
Ans. (C)

23. The ore of Aluminium is –
(A) Fluorspar
(B) Bauxite
(C) Haematite
(D) Chalco Pyrites
Ans. (B)

24. Most important ore of Lead is–
(A) Galena
(B) Magnetite
(C) Pyrolusite
(D) Siderite
Ans. (A)

25. Magnetite is –
(A) Fe2O3
(B) Fe3O4
(C) Fe2CO3
(D) 2Fe2O3.3H2O
Ans. (B)

26. Which one of the following is an iron ore?
(A) Bauxite
(B) Magnetite
(C) Lignite
(D) Nitrite
Ans. (B)

27. Which one of the following Mineral does not contain Oxygen?
(A) Haematite
(B) Bauxite
(C) Cryolite
(D) Calcite
Ans. (C)

28. Ruby and Sapphire are the oxides of –
(A) Copper
B) Tin
(C) Iron
(D) Aluminium
Ans. (D)

29. Of the following commonly used materials, the one that is not an alloy is
(A) Steel
(B) Brass
(C) Bronze
(D) Copper
Ans. (D)

30. Bronze is an alloy of–
(A) Copper and zinc
(B) Tin and Zinc
(C) Copper and Tin
(D) Iron and Zinc
Ans. (C)

31. Which of the following does not contain silver?
(A) German Silver
(B) Horn Silver
(C) Ruby Silver
(D) Lunar Silver
Ans. (A)

32. Brass contains –
(A) Copper and Zinc
(B) Copper and Tin
(C) Copper and silver
(D) Copper and Nickel
Ans. (A)

33. Which of the following metal forms Amalgam with other metals?
(A) Lead
(B) Zinc
(C) Mercury
(D) Copper
Ans. (C)
.
34. Amalgam is an alloy in which the base metal is–
(A) Aluminium
(B) Mercury
(C) Copper
(D) Zinc
Ans. (B)

35. German Silver contains following Metals –
(A) Copper, Zinc, Nickel
(B) Copper, Zinc, Silver
(C) Copper, Zinc, Aluminium
(D) Zinc, Silver Nickel
Ans. (A)

36. Percentage of carbon in steel ranges from–
(A) 0.1 to 1.5
(B) 1.5 to 3.0
(C) 3.0 to 4.0
(D) 4.0 to 6.0
Ans. (A)

37. The material used in electric heater is______
(A) Tungsten
(B) Nichrome
(C) Brass
(D) Steel
Ans. (B)

38. Fuse wire is made of an alloy of
(A) Tin and Lead
(B) Tin and Copper
(C) Lead and Copper
(D) Copper and Silver
Ans. (A)

39. Type of metals used in Printing, is an alloy of–
(A) Lead and Copper
(B) Lead and Antimony
(C) Lead and Bismuth
(D) Lead and Zinc
Ans. (B)

40. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is –
(A) Solder
(B) Alloy steel
(C) Nichrome
(D) German Silver
Ans. (C)

41. Shock absorbers are usually made up of steel as it?
(A) Is not brittle
(B) Has lower elasticity
(C) Has Higher elasticity
(D) Has no Higher elasticity
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Periodic table

Next Story

Metallurgy-2

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in