Atomic Structure-2

7 mins read

33. Cathode rays are–
(A) Stream of a-particles
(B) Stream of electrons
(C) Electromagnetic waves
(D) Radiations
Ans. (B)

34. When cathode rays strike a target of high atomic weight, they give rise to
(A) a-rays
(B) b and g rays
(C) X-rays
(D) Positive rays
Ans. (C)

35. J.J. Thomson proposed a model which is generally called ……….. model.
(A) Cream and cake
(B) Plum and pudding
(C) Plum and cake
(D) Cream and pudding
Ans. (B)

36. Match column-I and column-II Column-I Column-II
A. Thomson model 1. Dual nature of electron
B. Rutherford model 2. Nuclear theory
C. Bohr’s model 3. Plum pudding model
D. De-Broglie theory 4. Concept of quantization of energy
(A) A–3, B–4, C–2, D–1
(B) A–2, B–4, C–1, D–2
(C) A–2, B–1, C–3, D–4
(D) A–3, B–2, C–4, D–1
Ans. (D)

37. Atomic number of an atom gives the number of which of the following?
(A) Electrons
(B) Protons
(C) Neutrons
(D) Neutrons and Protons
Ans. (B)

38. Which of the properties of the element is a whole number?
(A) Atomic mass
(B) Atomic number
(C) Atomic radii
(D) Atomic volume
Ans. (B)

39. Element having atomic number 29 is related to –
(A) s-Block
(B) d-Block
(C) p-Block
(D) f-Block
Ans. (B)

40. Electronic configuration of calcium atom can be written as:
(A) [Ne], 4p2
(B) [Ar], 4s2
(C) [Ne], 4s2
(D) [Kr], 4p2
Ans.(B)

41. The electronic configuration of chromium (Z =24 ) is
(A) [Ne] 3s23p63d4, 4s2
(B) [Ne] 3s23p63d5, 4s1
(C) [Ne] 3s23p63d1, 4s2
(D) [Ne] 3s23p6 , 4s24p4
Ans. (B)

42. Two elements X and Y are isotonic having atomic weight 54 and 56 respectively. If the
atomic number of X is 26, then the atomic number of Y is :
(A) 26 (B) 27
(C) 28 (D) 30
Ans (C)

43. What is the formula of potassium ion in the noble state?
(A) K+ (B) K2+
(C) K2- (D) K–
Ans. (A)

44. Atomic Number of Hydrogen is _______.
(A) 4 (B) 3
(C) 2 (D) 1
Ans. (D)

45. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Magnesium
(A) Neon
(B) Fluorine
(C) Sodium
(D) Aluminium
Ans. (D)

46. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Aluminium?
(A) Phosphorous
(B) Neon
(C) Magnesium
(D) Sodium
Ans. (A)

47. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Phosphorous?
(A) Aluminium
(B) Silicon
(C) Chlorine
(D) Magnesium
Ans. (C)

48. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Neon?
(A) Oxygen
(B) Magnesium
(C) Nitrogen
(D) Boron
Ans. (B)

49. Atomic number of which of the following elements is greater than that of silicon ______
(A) Aluminium (B) Sulphur
(C) Magnesium (D) Sodium
Ans. (B)

50. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Zinc
(A) Copper
(B) Iron
(C) Chromium
(D) Bromine
Ans. (D)

51. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Iodine
(A) Silver
(B) Bromine
(C) Platinum
(D) Zinc
Ans. (C)

52. Atomic number of which of the following elements is greater than the of potassium.
(A) Sulphur
(B) Chlorine
(C) Calcium
(D) Argon
Ans. (C)

53. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Calcium?
(A) Chlorine
(B) Argon
(C) Sulphur
(D) Scandium
Ans. (D)

54. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Chlorine
(A) Potassium
(B) Sulphur
(C) Aluminium
(D) Phosphorous
Ans. (A)

55. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Copper?
(A) Iron (B) Chromium
(C) Zinc (D) Manganese
Ans. (C)

56. Atomic number of an atom gives the number of which of the following?
(A) Electrons
(B) Protons
(C) Neutrons
(D) Neutrons and protons
Ans. (B)

57. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?
(A) Sodium
(B) Beryllium
(C) Nitrogen
(D) Boron
Ans. (A)

58. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Iron?
(A) Manganese
(B) Cobalt
(C) Calcium
(D) Chromium
Ans. (B)

59. Mass number is the sum of –
(A) Electrons and Protons
(B) Protons and Neutrons
(C) Electrons and Neutrons
(D) Only Protons
Ans. (B)

60. The mass number of an atom is–
(A) Always less than its atomic number
(B) Always more than its atomic number
(C) Always equal to its atomic number
(D) Sometimes more and sometimes equal to its atomic number
Ans. (D)

61. An Element has Atomic number 17 and Mass number 36, then number of neutrons present in it–
(A) 17 (B) 19
(C) 36 (D) 53
Ans. (B)

62. Which of the following element has relative atomic weight that is made up to atom containing each of 17 protons, 18 Neutrons and 17 Electrons?
(A) 52 (B) 35
(C) 18 (D) 17
Ans. (B)

63. How many neutrons are there in 92U238 atom?
(A) 92 (B) 238
(C) 146 (D) 330
Ans. (C)

64. The number of neutrons present in an element having mass number 226 and atomic number
88 is:
(A) 88 (B) 138
(C) 314 (D) 50
Ans. (B)

65. Atomic mass of Oxygen is 16 and atomic number is 8. What is the mass in grams of 2
moles of oxygen gas?
(A) 8 (B) 64
(C) 32 (D) 16
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Atomic Structure-1

Next Story

Atomic Structure-3

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in