Atomic Structure-1

6 mins read

1. ‘Atomic theory’ of matter was given by
(A) Avogadro
(B) Dalton
(C) Newton
(D) Pascal
Ans. (B)

2. Atomic size is of the order of—
(A) 10–8 cm
(B) 10–10 cm
(C) 10–13 cm
(D) 10–6 cm
Ans. (A)

3. The fundamental particles that composed on atom are –
(A) Proton, electron, meson
(B) Proton, electron, photon
(C) Proton, electron, neutron
(D) Proton, electron, deuteron
Ans. (C)

4. The size of the nucleus is measured in:
(A) amu
(B) angstrom
(C) cm
(D) Fermi
Ans. (D)

5. The radius of an atomic nucleus is of the order of—
(A) 10–10 cm
(B) 10–13 cm
(C) 10–15 cm
(D) 10–8 cm
Ans. (B)

6. Nucleus of an atom consists of.
(A) Proton
(B) Neutron
(C) Proton and Neutron
(D) Electron, Proton and Neutron
Ans. (C)

7. Which of the following is not a nucleon?
(A) Proton
(B) Electron
(C) Neutron
(D) Positron
Ans. (B)

8. According to Rutherford’s atomic model, the electron inside an atom are–
(A) Stationary
(B) Centralized
(C) Non-stationary
(D) None of these
Ans. (C)

9. Rutherford’s -scattering experiment related to the size of the—
(A) Nucleus
(B) Atom
(C) Electron
(D) Neutron
Ans. (A)

10. Discovery of the nucleus of an atom was due to the experiment carried out by—
(A) Bohr
(B) Rutherford
(C) Moseley
(D) Thomson
Ans. (B)

11. The atomic number of carbon is 6 and its atomic mass is 12. How many are there protons in the
nucleus of carbon?
(A) 6
(B) 12
(C) 18
(D) zero
Ans. (A)

12. When Helium atom loses electron, then it becomes–
(A) Proton
(B) Positive Helium ion
(C) Negative Helium ion
(D) Alpha Particle
Ans. (B)

13. Which of the following particle is negatively charged ?
(A) Proton
(B) Neutron
(C) Positron
(D) Electron
Ans. (D)

14. The absolute value of charge on electron was determined by—
(A) J.J. Thomson
(B) R.A. Millikan
(C) Rutherford
(D) Chadwick
Ans. (B)

15. Electrons move around the nucleus in
(A) Translatory
(B) Spin
(C) Orbital
(D) Vibrational
Ans. (C)

16. An atom has 2 electorns in K-shell, 8 electrons in L-shell and 6 electrons in M – shell. The number of s – electrons present in that element is –
(A) 6
(B) 5
(C) 7
(D) 10
Ans. (A)

17. The proton is heavier than an electron by
(A) 187 times
(B) 1837 times
(C) 3837 times
(D) 2827 times
Ans. (B)

18. CN– ion is isoelectronic with –
(A) N2
(B) CO
(C) both a & b
(D) None

19. Which of the following is the maximum number of electrons that can be present in M-shell?
(A) 2
(B) 8
(C) 18
(D) 32
Ans. (C)

20. Which among the following will be a negative ion ?
(A) If it has more electrons than protons
(B) If it has more electrons than neutrons
(C) If it has more protons than electrons
(D) If it has more protons than neutrons
Ans. (A)

21. Electrons in the highest energy level of an atom are called ________.
(A) Valence protons
(B) Orbital protons
(C) Valence electrons
(D) Orbital electrons
Ans. (C)

22. Fe has 26 protons in its nucleus. What are the number of electrons in Fe2+ (II) ion?
(A) 24 (B) 26
(C) 28 (D) 13
Ans. (A)

23. Number of p-electrons in bromine atom:
(A) 12
(B) 15
(C) 7
(D) 17
Ans. (D)

24. Which of the following has maximum Mass?
(A) Electron
(B) Proton
(C) Neutron
(D) Nucleus of Hydrogen
Ans. (C)

25. The mass of proton and mass of _____ is same.
(A) Neutron
(B) Electron
(C) Isoprone
(D) Alpha particle
Ans. (A)

26. The nuclear particle having no mass and no charge, but only spin is
(A) Proton
(B) Neutrino
(C) Meson
(D) Electron
Ans. (B)
27. Who is awarded by Nob le prize for the discovery of Neutron?
(A) Chadwick
(B) Rutherford
(C) Neil Bohr
(D) Roentgen
Ans. (A)

28. The electronic configuration of a dipositive ion M²+ is 2, 8, 14 and its atomic mass is 56. The
number of neutrons in the nucleus would be:
(A) 30 (B) 32
(C) 34 (D) 42
Ans. (A)

29. The triad of nuclei is isotone in :
(A) 6C14 , 7N15, 9F17
(B) 6C12 , 7N14 , 9F18
(C) 6C14 , 7N14 , 9F17
(D) 6C14 , 7N14 , 9F19
Ans. (A)

30. The unrelated member of the following group is
(A) Helium ion
(B) Neutron
(C) Proton
(D) Cyclotron
Ans. (D)

31. The antiparticle of an electron is
(A) Positron
(B) Proton
(C) Alpha particle
(D) Beta particle
Ans. (A)

32. Which two basic forces are able to provide an attractive force between two neutrons?
(A) Gravitational and Electrostatic forces
(B) Some other forces
(C) Gravitational and Nuclear forces
(D) Electrostatic and Nuclear forces
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

‘Simon Commission’ came to India for the first time ? Download OPSC MCQ PDF

Next Story

Atomic Structure-2

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in