Acid, Base & Salt-3

5 mins read

77. What is the common name of Calcium Hypochlorite?
(A) Water
(B) Bleaching powder
(C) Baking soda
(D) Baking powder
Ans. (B)

78. Spinach contains _____.
(A) Lactic Acid
(B) Oxalic Acid
(C) Carbonic Acid
(D) Formic Acid
Ans. (B)

79. What is the common name of sodium carbonate?
(A) Limestone
(B) Lime
(C) Marble
(D) Washing soda
Ans. (D)

80. Washing soda is chemically called as _____.
(A) Sodium carbonate
(B) Sodium chloride
(C) Sodium hydroxide
(D) Potassium nitrate
Ans. (A)

81. Tartaric Acid is not found in _____.
(A) Tamarind
(B) Grapes
(C) Unriped mangoes
(D) Spinach
Ans. (D)

82. What is the chemical name of quick lime?
(A) Calcium carbonate
(B) Sodium hydroxide
(C) Calcium oxide
(D) Calcium sulphate
Ans. (C)

83. What is the common name of CaOCl2?
(A) Washing soda
(B) Bleaching powder
(C) Baking powder
(D) Baking soda
Ans. (B)

702 Chemistry Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd. 84. What is the nature of antacid?
(A) Acidic
(B) Basic
(C) Neutral
(D) Highly Acidic
Ans. (B)

85. Oxide of which of the following will turn red litmus blue?
(A) Magnesium
(B) Phosphorous
(C) Sulphur
(D) Carbon
Ans. (A)

86. In the following reaction, fill in the blank. Acid + Base  _______ + Water
(A) Carbon dioxide
(B) Metal Oxide
(C) Hydrogen gas
(D) Salt
Ans. (D)

87. pH of the human blood is ______.
(A) Slightly acidic
(B) Highly acidic
(C) Slightly basic
(D) Highly basic
Ans. (C)

88. What is the chemical formula for Sodium Chloride (Salt)?
(A) NaCl2
(B) NaCl
(C) Na2Cl
(D) Na2C
Ans. (B)

89. What is nature of pH of Milk?
(A) Slightly acidic
(B) Slightly basic
(C) Highly acidic
(D) Highly basic
Ans. (A)

90. What is the common name of CaOCl2?
(A) Baking powder
(B) Baking soda
(C) Bleaching powder
(D) Washing soda
Ans. (C)

91. What is the common name of Sodium bicarborate?
(A) Baking soda
(B) Washing powder
(C) Plaster of paris
(D) Fly ash
Ans. (A)

92. Which of the following is a chemical formula of quicklime?
(A) Ca2O
(B) Ca2CO3
(C) CaO2
(D) CaO
Ans. (D)

93. Most liquids that conduct electricity are solutions of acids, bases and ______.
(A) Copper
(B) Aluminium
(C) Salts
(D) Iron
Ans. (C)

94. Which base is present in milk of magnesia?
(A) Magnesium hydroxide
(B) Ammonium hydroxide
(C) Sodium hydroxide
(D) Calcium hydroxide
Ans. (A)

95. What is the name of the acid in an ant’s sting?
(A) Acetic acid
(B) Citric acid
(C) Formic acid
(D) Lactic acid
Ans. (C)

96. Which base is present in lime water?
(A) Sodium hydroxide
(B) Magnesium hydroxide
(C) Calcium hydroxide
(D) Ammonium hydroxide
Ans. (C)

97. What is the reaction between an acid and a base called?
(A) Desalination
(B) Crystallisation
(C) Neutralisation
(D) Sublimation
Ans. (C)

98. In an acid base reaction which product is produced along with a salt?
(A) Hydrogen gas
(B) Oxygen gas
(C) Carbon dioxide
(D) Water
Ans. (D)

99. What is the name of the acid in grapes?
(A) Lactic acid
(B) Formic acid
(C) Acetic acid
(D) Tartaric acid
Ans. (D)

100. Blue Vitriol is another name for which of the following?
(A) Copper Sulphate
(B) Oxygen
(C) Copper
(D) Magnesium oxide
Ans. (A)

101. Acetic acid is anothert name for which of the following?
(A) Vinegar
(B) Baking soda
(C) Copper sulphate
(D) Magnesium oxide
Ans. (A)

102. The reaction of Copper Sulphate and Iron produces Iron Sulphate and __________.
(A) Vinegar
(B) Ash
(C) Baking Soda
(D) Copper
Ans. (D)

103. Crystallisation is an example of?
(A) Physical change
(B) Chemical change
(C) Chemical reaction
(D) Galvanisation
Ans. (A)

104. Vinegar and Baking Soda together produce ____________.
(A) Copper
(B) Carbon dioxide
(C) Copper sulphate
(D) Magnesium oxide
Ans. (B)

105. Chemical formula for sulphurous acid is:
(A) H2SO4
(B) H2SO3
(C) H3SO3
(D) H3SO4
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Acid, Base & Salt-2

Next Story

Chemical Bonding

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in