Acid, Base & Salt-2

8 mins read

35. ________ is used for making Vinegar.
(A) Tartaric acid
(B) Malic acid
(C) Oxalic acid
(D) Acetic acid
Ans. (D)

36. Which of the following induces souring of milk?
(A) Acetic Acid
(B) Citric Acid
(C) Ascorbic Acid
(D) Lactic Acid
Ans. (D)

37. Name the acid present in lemon.
(A) Phosphoric acid
(B) Carbonic acid
(C) Citric acid
(D) Malic acid
Ans. (C)

38. Acetic acid is known as_____
(A) Caustic soda
(B) Spirit
(C) Baking soda
(D) Vinegar
Ans. (D)

39. An Ester used as medicine is:-
(A) Ethyl Acetate
(B) Methyl Acetate
(C) Methyl Salicylate
(D) Ethyl Benzoate
Ans. (C)

40. Bee sting contains___________.
(A) An acidic liquid
(B) A salt solution
(C) An-alkaline liquid
(D) A corrosive liquid
Ans. (A)

41. Vinegar is the common name of –
(A) Acetic acid
(B) Hydrochloric acid
(C) Acid of Lemon
(D) Oxalic acid
Ans. (A)

42. Which one of the following is found in Vinegar?
(A) Lactic acid
(B) Formic acid
(C) Butyric acid
(D) Acetic acid
Ans. (D)

43. Vinegar formed by the fermentation of cane sugar contains–
(A) Palmitic acid
(B) Lactic acid
(C) Citric acid
(D) Acetic acid
Ans. (D)

44. If some drops of conc sulphuric acid is added to that substance then turns to black, which of the following is that substance?
(A) Vinegar
(B) Sugar
(C) Food salt
(D) Alcohol
Ans. (B)

45. Match the source of column B with the product of column A– Column A Column B Product) (Source)
A. Formic acid 1. Lemon
B. Citric Acid 2. Tamarind
C. Tartaric Acid 3. Ants
A B C
(A) 3 2 1
(B) 3 1 2
(C) 2 3 1
(D) 2 1 3
Ans. (B)

46. The acid which fails to liberate carbon dioxide from Sodium bicarbonate is –
(A) Sulphuric acid
(B) Formic acid
(C) Carbonic acid
(D) Acetic acid
Ans. (C)

47. Sour taste of coca cola is due to–
(A) Acetic acid
(B) Phosphoric acid
(C) Hydrochloric acid
(D) Formic acid
Ans. (B)

48. Which one of the following is used to dissolve noble metals?
(A) Nitric acid
(B) Hydrochloric acid
(C) Sulphuric acid
(D) Aqua regia
Ans. (D)

49. Aqua regia is a Mixture of the following in the ratio 1:3 by volume–
(A) Conc HNO3 and conc HCl
(B) Conc HNO3 and Conc H2SO4
(C) Dil HCl and Conc HNO3
(D) Conc HCl and Conc HNO3
Ans. (A)

50. Sour taste of lemon is due to the presence of which of the following?
(A) Citric acid
(B) Acetic acid
(C) Oxalic acid
(D) Formic acid
Ans. (A)

51. Which chemical is injected into a person’s body when an ant bites?
(A) Formic Acid
(B) Acetic Acid
(C) Tartaric Acid
(D) Citric Acid
Ans. (A)

52. Formic acid is produced by_______.
(A) White ants
(B) Cockroaches
(C) Red ants
(D) Mosquitoes
Ans. (C)

53. Sodium carbonate is basic salt, because it is a salt of:
(A) Weak acid and Weak base
(B) Strong acid and strong base
(C) Weak acid and strong base
(D) Strong acid and weak base
Ans. (C)

54. Among these which one is not a Base?
(A) Ba(OH)2
(B) Sr(OH)2
(C) B(OH)3
(D) Ca(OH)2
Ans. (C)

55. The Base used as an antacid is –
(A) Calcium Hydroxide
(B) Barium Hydroxide
(C) Magnesium Hydroxide
(D) Silver Hydroxide
Ans. (C)

56. The natural indicator is–
(A) Phenolphthalein
(B) Litmus
(C) Methyl Orange
(D) All of these
Ans. (B)

57. Litmus is obtained from–
(A) A bacterium
(B) A fungus
(C) An alga
(D) Lichen
Ans. (D)
.
58. pH value of Human blood is
(A) 8.25 – 8.35
(B) 7.35 – 7.45
(C) 6.45 – 6.55
(D) 4.0 – 4.5
Ans. (B)

59. What is the pH of water?
(A) 7 (B) 5
(C) 3 (D) 1
Ans. (A)

60. pH-scale ranges from –
(A) 0–7
(B) 8–14
(C) 0–14
(D) None of these
Ans. (C)

61. The pH of Lemon Juice is expected to be–
(A) Nothing can be predicted
(B) Less than seven
(C) More than seven
(D) Equal to seven
Ans. (B)

62. Aluminium oxide is a/an?
(A) Basic oxide
(B) Neutral oxide
(C) Amphoteric
(D) Acid Oxide
Ans. (C)

63. The drying of milk of lime (white washing) is
due to the action of _________
(A) CO2 in air
B) Oxygen in air
(C) CO in air
D) Hydrogen in air
Ans. (A)

64. Soda water was invented by
(A) Tivadar Puskas
(B) Joseph Priestley
(C) Petrache Poenaru
(D) James Leonard Plimpton
Ans. (B)

65. Kidney stones are composed of ______.
(A) Calcium Oxalate
(B) Sodium Chloride
(C) Magnesium Nitrate
(D) Calcium Bicarbonate
Ans. (A)

66. Nitric acid does not react with
(A) Gold
(B) Copper
(C) Zinc
(D) Iron
Ans. (A)

67. Iodex, a pain relief balm, has the smell of ___________.
(A) Methyl salicylate
(B) Ethyl salicylate
(C) Propyl salicylate
(D) Butyl salicylate
Ans. (A)

68. What is Brine solution?
(A) Excess salt + water
(B) Silver
(C) Excess Ethanol + water
(D) Excess starch + water
Ans. (A)

69. pH scale ranges from _____ .
(A) 1 to 14
(B) 1 to 7
(C) 0 to 14
(D) 0 to 7
Ans. (C)

70. Sodium bicarbonate is chemical name of which of the following?
(A) Baking Soda
(B) Washing Powder
(C) Plaster
(D) Fly-Ash
Ans. (A)

71. Which among the following is a pure element?
(A) Glass
(B) Cement
(C) Sodium
(D) Steel
Ans. (C)

72. Which among the following is responsible for colour of nitric acid?
(A) Carbon dioxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Coloured impurities
(D) Nitrogen dioxide
Ans. (D)

73. Match the following pair:- Nature Substance
1. Acidic
(a) Distill water
2. Basic
(b) Carbonated drink
3. Neutral (c) Soap
(A) 1 – a, 2 – c, 3 – b
(B) 1 – b, 2 – c, 3 – a
(C) 1 – a, 2 – b, 3 – c
(D) 1 – c, 2 – a, 3 – b
Ans. (B)

74. ‘Oil of vitriol’ is the common name of which of the following?
(A) Nitric Acid
(B) Carbonic Acid
(C) Acetic Acid
(D) Sulphuric Acid
Ans. (D)

75. Which among the following acid is also known as ‘Muriatic Acid’?
(A) Hydrochloric Acid
B) Sulphuric Acid
(C) Carbonic Acid
(D) Nitric Acid
Ans. (A)

76. What is the chemical name of vinegar?
(A) Acetic Acid
(B) Citric Acid
(C) Lactic Acid
D) Formic Acid
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Acid, Base & Salt-1

Next Story

Acid, Base & Salt-3

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in