Acid, Base & Salt-1

6 mins read

1. Which of the following is the strongest acid?
(A) CF3COOH
(B) CBr3COOH
(C) CH3COOH
(D) CCl3COOH
Ans. (A)

2. Which of the following is the weakest acid?
(A) C6H5OH
(B) CH3COOH
(C) HCOOH
(D) C6H5COOH
Ans. (A)

3. The element common to all acid is?
(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Sulphur
Ans. (A)

4. Which acid is known as ‘King of chemicals’?
(A) HCl
(B) H2SO4
(C) HNO3
(D) H3PO4
Ans. (B)

5. The — OH group of — COOH can be replaced by Cl using
(A) PCl5
(B) HOCl
(C) Cl2
D) HCl
Ans. (A)

6. Which is known as Carbolic acid?
(A) Phenol
(B) Ethanol
(C) Acetic acid
(D) Oxalic acid
Ans. (A)

7. Ammonium chloride is acidic salt, because it is a salt of:-
(A) Weak acid and Weak base
(B) Weak acid and Strong base
(C) Strong acid and Weak base
(D) Stong acid and Strong base
Ans. (C)

8. Choose the acid salt from the following?
(A) NaNO3
(B) Na2SO4
(C) Na2CO3
(D) NaHSO4
Ans. (D)

9. Acids turn _____ litmus to ______
(A) Red, Blue
(B) Green, Yellow
(C) Yellow, Green
(D) Blue, Red
Ans. (D)

10. Which among the following is false about acids?
(A) They give H+ ions in aqueous solution
(B) Most acids contain hydrogen
(C) They turn blue litmus to red
(D) They are bad conductor of electricity in aqueous solution
Ans. (D)

11. Which of the following metals behaves as a non- metal towards concentrated HNO3?
(A) Cu
(B) Fe
(C) Sn
(D) Pb
Ans. (C)

12. Concentrated HNO3 is stored in containers made of:
(A) Cu
(B) Zn
(C) Al
(D) Si
Ans. (C)

13. Skin becomes yellow in concentrated HNO3 because:
(A) The proteins are converted into Xantho proteins
(B) HNO3 acts as a dehydrating agent.
(C) Nitrocellulose is formed
(D) HNO3 acts as an oxidising agent
Ans. (A)

14. Which one of the following is strongest acid?
(A) Acetic acid
(B) Monocholoro acetic acid
(C) Dichloro acetic acid
(D) Trichloro acetic acid
Ans. (D)

15. Organic acid containing Hydroxyl group is –
(A) Benzoic acid
(B) Carbolic acid
(C) Acetic acid
(D) Cinnamic acid
Ans. (B)

16. Sulphuric acid is –
(A) Monobasic
(B) Dibasic
(C) Tribasic
(D) Tetra basic
Ans. (B)

17. The Chemical formula of Acetic acid is _____.
(A) CH3COH
(B) CH3COOH
(C) CH3COCH3
(D) CH2COOH
Ans. (B)

18. Chemical name of vinegar is
(A) Acetone
(B) Acetic acid
(C) Formaldehyde
(D) Ethanol
Ans. (B) (SSC CGL 2016)

19. The acid used in the Lead storage cell is –
(A) Phosphoric acid
(B) Hydrochloric acid
(C) Nitric Acid
(D) Sulphuric acid
Ans. (D)

20. Which of the following does not contain a carboxylic group?
(A) Picric Acid
(B) Aspirin Acid
(C) Benzoic Acid
(D) Ethanoic Acid
Ans. (A)

21. Chemical name of ‘Oil of Vitriol is–
(A) Sulphuric acid
(B) Hydrochloric acid
(C) Phosphoric acid
(D) Nitric acid
Ans. (A)

22. A fruity smell is produced by the reaction of C2H5OH with–
(A) PCl5
(B) CH3COCH3
(C) CH3COOH
(D) None of these
Ans. (C)

23. The compound used in prickly-heat powder to prevent excessive sweating is
(A) Boric acid
(B) Phosphoric acid
(C) Carbonic acid
(D) Sulphonic acid
Ans. (A)

24. Name the source from which Aspirin is produced?
(A) Willow bark
(B) Oak Tree
(C) Acacia
(C) Eucalyptus
Ans. (A)

25. The acid used to dissolve gold is
(A) Hydrochloric Acid
(B) Aquaregia
(C) Nitric Acid
(D) Phosphoric acid
Ans. (B)

26. Baking soda is one of the constituents of baking powder. The other constituent is
(A) Acetic Acid
(B) HCl
(C) Citric Acid
(D) Tartaric Acid
Ans. (D)

27. Among these which acid is a strong dehydrating agent?
(A) CH3COOH
(B) H2SO4
(C) HCl
(D) HNO3
Ans. (B)

28. Which one of the following is battery acid?
(A) HCl
(B) H2SO4
(C) HNO3
D) H3PO4
Ans. (B)

29. Hydrochloric acid is also known as–
(A) Galic acid
(B) Picric acid
(C) Muriatic acid
(D) Chloric acid
Ans. (C)

30. Among these which one is a mild acid
(A) Hydrochloric Acid
(B) Nitric Acid
(C) Sulphuric Acid
(D) Boric Acid
Ans. (D)

31. Which acid is present in apple?
(A) Citric Acid
(B) Acetic Acid
(C) Malic Acid
(D) None of these
Ans. (C)

32. Which acid is used for making Aspirin?
(A) Acetic Acid
(B) Salicyclic Acid
(C) Succinic Acid
(D) Oxalic Acid
Ans. (B)

33. Which acid is present in tomatoes?
(A) Oxalic acid
(B) Citric acid
(C) Acetic acid
(D) Malic acid
Ans. (A)

34. Which acid is used to remove Iron and rust stains from clothes?
(A) Citric Acid
(B) Dilute Hydrochloric Acid
(C) Oxalic Acid
(D) Acetic Acid
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Redox Reactions

Next Story

Acid, Base & Salt-2

Latest from Blog

Organic chemistry

1. Which among the following is used in making liquors, medicines and as a fuel in